Ook over thema’s zoals schone lucht, overlast en compensatie hebben kinderen originele ideeën

Update van 01 maart 2019

ConsultingKids – Aanbevelingen basisschoolkinderen

Omwonenden, belangengroeperingen en ondernemers, alle stakeholdergroepen praten mee over de ontwikkeling van Eindhoven Airport. Omdat dit vraagstuk van groot belang is voor de toekomst van de regio kregen ook de kinderen als eigenaars en vormgevers van de toekomst een uitnodiging om mee te denken. Het resultaat is een lijst met ruim dertig adviezen en 112 brieven aan Pieter van Geel en Cora van Nieuwenhuizen.

Roos van der Steijle van ConsultingKids legt de kinderen het speciaal voor de Proefcasus ontwikkelde sprookje uit van Gompiestad en zijn inwoners. Foto: Wim Hollemans

Van onafhankelijk verkenner Pieter van Geel kreeg het bureau ConsultingKids de opdracht om de meningen en ideeën van kinderen uit de groepen zes, zeven en acht van verschillende basisscholen in de regio op te halen en die te vertalen naar professionele adviezen. Daarmee schakelde hij in navolging van de gemeenten Amsterdam en Utrecht, Univé, Rijkswaterstaat, NS en de Rabobank de creativiteit en denkkracht in van de kinderen.

Creatieve denkkracht
Voor de Proefcasus Eindhoven Airport vertaalde ConsultingKids de thema’s balans tussen economische groei & belasting leefomgeving, governance, social return en participatie naar een wereld die kinderen ook begrijpen. Vervolgens konden de kinderen van basisschool De Disselboom (Wintelre), Kindcentrum de Zevensprong (Best), Salto Montessorischool De Tempel en Basisschool Floralaan (Eindhoven) hun creatieve denkkracht een dag lang loslaten op deze ‘grote mensen vraagstukken’. De belangrijkste focus voor ConsultingKids is het aanleren van professionele vaardigheden die de kinderen ook in het dagelijks leven kunnen toepassen.

 

Pieter van Geel druk in gesprek met de kinderen van basisschool De Disselboom (Wintelre) tijdens de sessie van ConsultingKids. Foto: Wim Hollemans

Junior Consultants
“Kinderen voelen zich volledig vrij om te zeggen wat ze vinden, ze denken eigenlijk altijd out-of-the-box en komen daardoor vaak met onverwachte oplossingen voor ingewikkelde problemen”, vertelt Ilse Hofland, adviseur bij ConsultingKids. “We leren de kinderen op een leuke speelse manier een aantal vaardigheden. Aan het eind van de dag zijn ze allemaal probleemoplossers en nemen ze het diploma Junior Consultant mee naar huis.

Supergompie
Voor deze case schreef ConsultingKids een sprookje dat zich afspeelt in Gompiestad. De bewoners moeten kiezen hoe het verder moet met het vliegveld. Hoe belangrijk is de luchthaven voor de stad? Het levert banen op, maar ook geur- en geluidsoverlast. In het verhaal worden echte karakters opgevoerd zoals koningin Cora (Van Nieuwenhuizen, minister) met haar kroontje op. Hofland: “Dat associëren kinderen met het nemen van besluiten. Pieter van Geel kreeg de rol van supergompie toebedeeld, die weliswaar geen beslissingen neemt maar wel iets héééél moeilijks moet doen. Kinderen vinden het heel spannend als ze mogen meepraten over échte zaken. Ze snappen heel goed dat met het vliegveld in Gompiestad Eindhoven Airport bedoeld wordt.”

‘Volwassenen zijn best wel gewend aan hoe een vliegveld eruitziet en hoe vliegtuigen opstijgen. Kinderen vinden dat dit veel beter kan’

Inspirerend
Het resultaat was een grote berg met Post-it’s, die door het bureau zijn vertaald naar een lijst met ruim dertig adviezen. Hofland licht één van de vele adviezen toe: “Volwassenen zijn best wel gewend aan hoe een vliegveld eruitziet en hoe vliegtuigen opstijgen. Kinderen vinden dat dit veel beter kan. Dit inspireerde ons om kritisch te kijken naar hoe vliegvelden eruitzien. Kan er geen vliegveld worden ontwikkeld waarbij de vliegtuigen opstijgen vanuit een grote windtunnel? In die tunnel wordt aan de ene kant geblazen en aan de andere kant lucht afgezogen.”

Vertrekpunt
“Bijkomend voordeel is dat je de uitstoot van de vliegtuigen meteen opvangt en kan filteren. Dat zorgt voor een schonere lucht, door de wanden van de tunnel voor minder geluidsoverlast voor de omgeving en naar verwachting kortere startbanen. En om het nog mooier te maken kan je alle energie die hierbij vrijkomt omzetten naar energie om te gebruiken op het vliegveld zelf. Een win-win-win situatie wat ons betreft. Hoe mooi om deze ideeën eens als vertrekpunt te nemen voor een brainstorm met luchtvaartexperts.” 

Kinderen vinden het heel spannend als ze mogen meepraten over échte zaken. Ze snappen heel goed dat met het vliegveld in Gompiestad Eindhoven Airport bedoeld wordt. Foto: Wim Hollemans

Compensatie
Ook over thema’s zoals schone lucht, overlast en compensatie hebben kinderen volgens Hofland originele ideeën. Voor kinderen is het vanzelfsprekend dat je voor hinder gecompenseerd moet worden. Zo kwamen zij op het idee van de Premium Fastpass voor omwonenden. “Woon je binnen een straal van 10 tot 20 kilometer van het vliegveld, dan kom je in aanmerking voor verschillende interessante voordelen. Een idee dat de luchthaven zo over kan nemen.”

Voordeel voor omwonenden
De mensen die het meeste last hebben van het vliegveld, komen volgens de kinderen in aanmerking voor de beste voordelen! Bijvoorbeeld korting bij restaurants, nog meer taxfree voordelen, upgrade bij lege plekken in de businessclass, niet wachten bij het inchecken, een super mooie wachtruimte op het vliegveld… Of zoals ze het zelf in hun aanbevelingen omschrijven: ‘Misschien ben je dan als omwonende iets minder geïrriteerd als je in de zomer bij de BBQ een vliegtuig over hoort komen.’

Bekijk hier de presentatie met ideeën voor Eindhoven Airport van de generatie van de toekomst:

Workshop 6 - ConsultingKids: Presentatie inzichten voor Eindhoven Airport door de generatie van de toekomst

Brievenboek kinderen

Reacties zijn gesloten.