Proefcasus vraagt jongeren in stad en regio hoe zij denken over ontwikkeling Eindhoven Airport

Update van 05 april 2019

Een vliegveld is onmisbaar voor de regio Eindhoven, een leuke vakantie is belangrijker dan het klimaat en als je bij een vliegveld gaat wonen moet je niet zeuren. Met deze prikkelende stellingen daagde Wout Berkers van Antea Group jongeren afgelopen week uit hun mening te geven over de ontwikkeling van het vliegveld. Daarnaast onderzocht student en onderzoeksjournalist Thijs de Kreij hoe jongeren in de regio betrokken willen worden bij de ontwikkelingen van de luchthaven.

Om in beeld te brengen hoe ‘de talenten van de toekomst’ over de ontwikkeling van Eindhoven Airport denken haalden Wout en zijn cameraploeg jongeren tussen de 16-30 jaar voor de camera die studeren, net bij een high end bedrijf uit de regio werken of zelf een start-up zijn begonnen. Tijdens deze straatgesprekken werd via prikkelende stellingen telkens de relatie gelegd met thema’s zoals economie, omgevingskwaliteit, gezondheid en klimaat.

Wout en zijn team interviewen jongeren op verschillende locaties in Eindhoven.

In contact
Om met deze specifieke doelgroep in contact te komen, trokken Wout en het team naar locaties zoals de High Tech Campus (ASML), SX (centrum voor sport, marketing en media op Strijp-S), de TU en het stationsgebied. Het resultaat wordt een film die als input voor de Proefcasus Eindhoven Airport gebruikt wordt en op deze site gepubliceerd wordt zodra deze beschikbaar is.

Betrokkenheid
Los van de filmploeg trok onderzoeksjournalist Thijs de Kreij de stad en de regio in om jongeren van 16 tot 26 jaar te vragen naar hun opvattingen over de ontwikkeling van het vliegveld. Daarbij gaf hij tekst en uitleg over de Proefcasus en informeerde ook hij hoe de jongeren in de toekomst betrokken willen worden bij de ontwikkeling van de luchthaven.

Introductiefilm van onderzoeksjournalist Thijs de Kreij. Hij trok de stad en de regio in om jongeren te vragen naar hun opvattingen over de ontwikkeling van het vliegveld.

Omringende gemeenten
Behalve bij hogescholen en de universiteit in de stad bezocht Thijs ook winkelcentra van de omringende gemeenten. Hij wil horen hoe jongeren daar tegen de ontwikkelingen van het vliegveld aankijken. Afhankelijk van de uitkomsten van de interviews, werkt Thijs een aantal artikelen uit.

Zodra de film van Wout en de artikelen van Thijs beschikbaar zijn, worden deze via deze site gepubliceerd.

4 reacties op “Proefcasus vraagt jongeren in stad en regio hoe zij denken over ontwikkeling Eindhoven Airport”

 1. jos heezemans schreef:

  Jammer dat de stellingen niet in beeld zijn gebracht zodat de lezer weet waar de stellingen op aansturen.
  Bv. weet je hoeveel vliegtuigen er in zuidelijke richting opstijgen tov van de noordelijke lijn en dat de dalende vliegbeweging veel minder geluidovelast en Co2 uitstoot veroorzaakt. Antwoord: de opstijging in zuidelijke richting wordt met ongeveer 75% belast en de noordelijke richting met 25%.

 2. jos heezemans schreef:

  Zaterdagnacht weer een hele laten landing/stijging. Na 1.00 uur in de nacht. 11.00 uur is toch de limiet.!!!!!!!!!

 3. jos heezemans schreef:

  Gisteravond 8 april weer een vliegtuig na elf uur. of te wel na 23.00 uur. Vannacht drie vliegtuigen na 0.00 uur. Sterker na 0.01 uur. Limiet was toch tot elf uur.
  Verzoek om de overschreidingen van de afgelopen drie maanden in beeld te brengen.

 4. Manon Raats schreef:

  Beste heer Heezemans, dank u wel voor uw berichten. Donderdag 25 april zal Pieter van Geel zijn advies overhandigen aan minister van Infrastructuur en Milieu en ’s avonds licht hij zijn advies toe in het Evoluon. Dan zal hij ook zijn advies geven mbt hinderbeperkende maatregelen? Bent u erbij?